Rasti sveiką, gerai subalansuotą maistą greito maisto restorane gali būti iššūkis. Bet štai kaip rasti sveikesnių variantų, paslėptų tarp dietos nelaimių.
Ar yra toks dalykas kaip sveikas greitas maistas?
Tiesa ta, kad labai sunku laikytis sveikos mitybos, kai reguliariai valgote greito maisto restoranuose. Greitas maistas paprastai yra prikrautas kalorijų, natrio ir nesveikų riebalų – dažnai užtenka vieno valgio visai dienai. Jame taip pat yra mažai maistinių medžiagų ir beveik visiškai trūksta vaisių, daržovių ir skaidulų.
Tai nereiškia, kad turite visiškai vengti greito maisto. Kai esate alkanas ir bėgate, greitas maistas tikrai gali pasisekti. Tai pigu, skanu ir, svarbiausia, patogu. Tačiau nors retkarčiais galima pataikauti potraukiui, norint išlikti sveikam, to negalima paversti įprastu įpročiu. Svarbiausia yra saikas – ir tai, kaip dažnai lankotės greitojo maisto tinkluose, ir tai, ką užsisakote atvykę.
Greito maisto meniu yra sudėtingas, kai stebite savo svorį ar sveikatą. Daugumoje greito maisto restoranų rasti sveiką, gerai subalansuotą maistą yra iššūkis. Tačiau visada galite pasirinkti, kas yra sveikesnė nei kiti. Šie patarimai ir meniu rekomendacijos gali padėti jums neatsilikti.
Siekite, kad visas valgymas būtų 500 ar mažiau kalorijų. Vidutinis suaugęs žmogus suvalgo 836 kalorijas per greito maisto patiekalą ir neįvertina to, ką suvalgo, 175 kalorijomis. Taigi nespėk! Dauguma tinklų skelbia informaciją apie mitybą tiek savo svetainėse, tiek franšizės vietoje. Pasinaudokite šia informacija.
Rinkitės maistą, kuriame yra mažiau riebalų ir daugiau baltymų bei skaidulų. Ieškokite produktų, kuriuose yra daugiau gerų dalykų, pavyzdžiui, skaidulų, neskaldytų grūdų ir aukštos kokybės baltymų. Taip pat stenkitės rinktis produktus, kuriuose yra palyginti mažai sočiųjų riebalų. Ir venkite visų daiktų, kuriuose yra transriebalų.
Atsineškite savo papildomus daiktus, jei tikrai norite pagerinti sveikatą. Net jei užsisakote protingai, iš greito maisto meniu gali būti gana sunku gauti pakankamai skaidulų ir kitų svarbių vitaminų bei maistinių medžiagų. Jei planuojate iš anksto, galite atsinešti sveikų patiekalų ir priedų, pavyzdžiui, džiovintų vaisių, riešutų ir sėklų, morkų lazdelių, obuolių ar kriaušių griežinėlių ir varškės ar jogurto.
Stebėkite natrio suvartojimą
Didelis natrio suvartojimas yra pagrindinis širdies ir kraujagyslių ligų veiksnys. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja suaugusiesiems išlikti mažiau nei 1500 mg natrio per dieną ir niekada nevartoti daugiau nei 2300 mg per dieną. Deja, tai sunku padaryti valgant nevalgius, net kai valgote mažiau kalorijų turintį maistą. Geriausias pasirinkimas: jei įmanoma, planuokite iš anksto ir valgykite mažai natrio valgydami prieš ir po valgio. Tačiau galite sumažinti žalą, reikalaudami, kad jūsų mėsainis arba mėsa būtų virta be druskos.
Vadovai gali padėti priimti sveikesnius sprendimus
Daugelis greito maisto tinklų savo svetainėse skelbia informaciją apie mitybą. Kartais šie sąrašai yra painūs ir sunkiai naudojami, tačiau jie yra geriausias tikslios, naujausios informacijos apie meniu parinktis šaltinis. Taip pat yra daug kitų svetainių ir programų, kuriose pateikiama informacija apie mitybą, dažnai lengviau naudojamais formatais.
Sveikesnio greito maisto pasirinkimas kelyje
Padaryti sveikesnio greito maisto pasirinkimą yra lengviau, jei planuojate iš anksto, peržiūrėdami mitybos vadovus, kuriuos dauguma tinklų skelbia savo svetainėse. Tačiau jei neturite galimybės pasiruošti, vis tiek galite priimti protingesnius sprendimus vadovaudamiesi keliomis sveiko proto gairėmis.
Sveikesnio greito maisto užsakymo gairės
Stebėkite porcijos dydį. Daugelyje greito maisto patiekalų tiekiama pakankamai maisto keliems patiekalams, naudojant vieną porciją. Venkite didelių ir vertingų gaminių, o sumuštinius, mėsainius ir šoninius rinkitės mažiausio dydžio gaminius. Racionalesnių porcijų galite rasti ir vaikiškame meniu.
Sutelkite dėmesį į ant grotelių keptą arba skrudintą liesą mėsą. Venkite keptų ir keptų gaminių, tokių kaip traškūs sumuštiniai su vištiena ir žuvies filė. Vietoj to rinkitės kalakutą, vištienos krūtinėlę, liesą kumpį arba liesą jautienos kepsnį. Ant grotelių kepta vištiena be odos paprastai yra geriausias pasirinkimas.
Atkreipkite dėmesį į aprašymus meniu. Patiekalai, pažymėti „fritry“, kepti keptuvėje, troškinti, panardinti į tešlą, kepti, kreminiai, traškūs, pjaustyti arba au gratin, paprastai turi daug kalorijų, nesveikų riebalų ir natrio. Tas pats su daiktais Alfredo arba grietinėlės padaže.
Nebijokite specialaus užsakymo. Daugelį meniu elementų galima padaryti sveikesnius atlikus keletą pakeitimų ir pakeitimų. Pavyzdžiui, galite paprašyti laikyti padažą ar padažą arba patiekti ant šono. Arba galite paprašyti kvietinės bandelės mėsainiui arba viso grūdo duonos sumuštiniui.
Nemanykite, kad sveikai skambantys patiekalai visada yra geriausias pasirinkimas. Pavyzdžiui, daugelis greito maisto salotų yra dietinis minų laukas, uždusintas riebiu padažu ir keptais priedais. Štai kur mitybos faktų skaitymas prieš užsakant gali turėti didelį skirtumą.
Turėdama daugiau nei 25 000 licencijuotų konsultantų, „BetterHelp“ turi jūsų poreikius atitinkantį terapeutą. Tai lengva, prieinama ir patogu.
Online-Therapy.com yra visas pagalbos priemonių rinkinys, kai jums to reikia pagal jūsų tvarkaraštį. Užsiregistruoti užtrunka vos kelias minutes.
Teen Counseling yra internetinė terapijos paslauga paaugliams ir jauniems suaugusiems. Susisiekite su savo konsultantu vaizdo įrašu, telefonu ar pokalbių metu.
Patarimai, kaip suvaldyti greito maisto kalorijas
Būkite atsargūs, kai kalbama apie pagardus ir padažus. Renkantis gaminius, atkreipkite dėmesį į kaloringus ir riebius salotų padažus, užtepėles, padažus ir garnyrus, pavyzdžiui, grietinę. Ypač daug kalorijų suteikia majonezo ir aliejaus padažai. Pabandykite laikyti majonezą ir paprašyti pakelio kečupo ar garstyčių, galite pridėti patys – kontroliuodami, kiek dėsite ant sumuštinio.
Laikykitės nulinių kalorijų gėrimų. Soda yra didžiulis paslėptų kalorijų šaltinis. Vidutiniškai didelėje sodoje yra apie 300 kalorijų, o tai gali greitai suvalgyti didelę dalį jūsų dienos kalorijų. Kokteiliai yra dar blogesni, juose yra iki 800 kalorijų ir per dieną yra sočiųjų riebalų. Neapsigaukite dėl limonado ir vaisių gėrimų, kurie prideda kalorijų ir cukraus be daug maistinių medžiagų. Vietoj to užsisakykite vandens, dietinės sodos ar nesaldintos arbatos.
Būkite išmintingi dėl pusių. Žiūrėkite meniu elementus, kurie yra su vienu ar daugiau garnyrų. Šalys, kurios gali greitai padidinti kalorijų kiekį, yra bulvytės, traškučiai, ryžiai, makaronai, svogūnų žiedai, kopūstų salotos, makaronai ir sūris, sausainiai ir bulvių košė su padažu. Geriau pasirinkti salotas su lengvu padažu, keptas bulves (lengvai užpilamas), šviežių vaisių puodelius, kukurūzų burbuoles ar obuolių griežinėlius.
Perduokite gruzdintas bulvytes. Ar tau tikrai reikia tų bulvyčių? Sumuštinis ar mėsainis turėtų būti pakankamai sotus. Arba jei jūsų patiekalas be bulvyčių neatrodo visavertis, pasirinkite mažiausią dydį (kuris gali būti 400 kalorijų mažesnis nei didelė porcija).
Praleiskite šoninę. Visuomet kyla pagunda dėti šoninės į sumuštinius ir salotas, kad gautumėte papildomo skonio, tačiau šoninėje yra labai mažai maistinių medžiagų ir daug riebalų bei kalorijų. Vietoj to pabandykite užsisakyti papildomų marinuotų agurkų, svogūnų, salotų, pomidorų ar garstyčių, kad pridėtumėte skonio be riebalų.
Įsitikinkite, kad jūsų greito maisto salotos nėra slaptos dietos diversantas
- Rinkitės neriebų ir neriebų padažą ir paprašykite jo ant šono, kad galėtumėte kontroliuoti, kiek sunaudosite.
- Praleiskite riebius priedus, tokius kaip šoninės gabaliukai, sūris, skrebučiai ir traškūs makaronai. Jie gali pridėti šimtus kalorijų!
- Venkite taco salotų. Kepti lukštai, tortilijos traškučiai, sūris ir grietinė daro juos riebiais ir kaloringais dietiniais patiekalais.
- Rinkitės salotas su ant grotelių kepta vištiena, krevetėmis ar daržovėmis. Venkite salotų su kepta vištiena ar kitais keptais priedais.
Sveikas greitas maistas mėsainių tinkluose
Įprastas greito maisto patiekalas, susidedantis iš mėsainio, bulvyčių ir gėrimo, gali lengvai pridėti iki visos dienos kalorijų. Tai mitybos (ir svorio kontrolės) receptas nelaimei. Vien mėsainiai daugelyje greito maisto užeigų gali supakuoti nuo 1 000 iki 2 000 kalorijų, ypač kai jame yra papildomų pyragaičių, šoninės ir sūrio.
Norėdami sumažinti kalorijų ir riebalų kiekį, taip pat turėtumėte atkreipti ypatingą dėmesį į porcijų dydį ir riebius priedus bei šonus. Svarbu viskas, ką dedate į savo valgį – nuo bulvyčių iki sodos ar kokteilio.
Patarimai, kaip sveikiau rinktis greito maisto mėsainių užkandinėse:
Laikykitės vieno mėsainio paplotėlio. Jokių dvigubų ar trigubų mėsainių! Mėsainiai su dviem ar trimis jautienos papločiais prideda daug nereikalingų kalorijų ir nesveikų riebalų (iki 800 kalorijų ir 40 gramų riebalų).
Laikykite arba lengvai užtepkite majonezo. Galite pašalinti apie 100 kalorijų. Jei reikia skonio, pridėkite papildomo kečupo ar garstyčių.
Lengvai rinkitės specialius padažus, kurie prideda…