Ekologiški maisto produktai – HelpGuide.org

sveika mityba

Ar tikrai ekologiškas maistas yra sveikesnis? Ar verta išlaidų? Sužinokite, ką reiškia etiketės ir kurie maisto produktai duoda daugiausiai pinigų.

Artimiausias tinklinio krepšio vaizdas, pilnas daržovių, užmestų žmogui ant pečių, salotos rankoje

Ką reiškia “ekologiškas”?

Sąvoka „ekologiška“ reiškia žemės ūkio produktų auginimo ir perdirbimo būdą. Nors taisyklės įvairiose šalyse skiriasi, JAV ekologiški augalai turi būti auginami nenaudojant sintetinių herbicidų, pesticidų ir trąšų arba bioinžinerinių genų (GMO).

Ekologiški gyvuliai, auginami mėsai, kiaušiniams ir pieno produktams, turi būti auginami tokiomis gyvenimo sąlygomis, kurios atitinka jų natūralų elgesį (pvz., galimybę ganytis ganyklose) ir šeriami ekologiškais pašarais bei pašarais. Jiems negalima duoti antibiotikų, augimo hormonų ar kitų gyvūninės kilmės produktų

Ekologiški ir neekologiški
Ekologiški produktai: Tradiciškai auginami produktai:
Auginama su natūraliomis trąšomis (mėšlu, kompostu). Auginamas su sintetinėmis arba cheminėmis trąšomis.
Piktžolės naikinamos natūraliai (sėjomaina, ravėjimas rankomis, mulčiavimas ir žemės dirbimas) arba naudojant ekologiškai patvirtintus herbicidus. Piktžolės naikinamos cheminiais herbicidais.
Kenkėjai kovojami naudojant natūralius metodus (paukščiai, vabzdžiai, spąstai) ir natūralios kilmės pesticidus. Kenkėjai kovojami su sintetiniais pesticidais.
Ekologiška mėsa, pieno kiaušiniai: Tradiciškai auginama mėsa, pieno produktai, kiaušiniai:
Gyvuliams duodami visi ekologiški pašarai, kuriuose nėra hormonų ir GMO. Gyvuliams duodama augimo hormonų greitesniam augimui, taip pat neekologiškų, GMO pašarų.
Ligos užkertamas kelias natūraliais metodais, tokiais kaip švarus laikymas, rotacinis ganymas ir sveika mityba. Gyvulių ligų prevencijai naudojami antibiotikai ir vaistai.
Gyvuliams turi būti suteikta galimybė patekti į lauką. Gyvuliai gali arba negali patekti į lauką.

Ekologiško maisto nauda

Tai, kaip jūsų maistas auginamas ar auginamas, gali turėti didelės įtakos jūsų psichinei ir emocinei sveikatai bei aplinkai. Ekologiški maisto produktai dažnai turi daugiau naudingų maistinių medžiagų, pvz., antioksidantų, nei įprastai auginami maisto produktai, o žmonėms, alergiškiems maisto produktams, cheminėms medžiagoms ar konservantams, simptomai gali susilpnėti arba išnykti, kai jie valgo tik ekologišką maistą.

Ekologiškuose produktuose yra mažiau pesticidų. Cheminės medžiagos, tokios kaip sintetiniai fungicidai, herbicidai ir insekticidai, plačiai naudojamos tradiciniame žemės ūkyje, o likučių lieka ant mūsų valgomo maisto (ir jame).

Ekologiškas maistas dažnai būna šviežesnis nes jame nėra konservantų, dėl kurių jis ilgiau išsilaiko. Ekologiški produktai kartais (bet ne visada, todėl stebėkite, iš kur jie) gaminami mažesniuose ūkiuose, esančiuose arčiau jų pardavimo vietos.

Ekologinis ūkininkavimas paprastai yra geresnis aplinkai. Ekologinė žemdirbystė gali sumažinti taršą, taupyti vandenį, sumažinti dirvožemio eroziją, padidinti dirvožemio derlingumą ir naudoti mažiau energijos. Ūkininkavimas be sintetinių pesticidų taip pat geriau tinka netoliese esantiems paukščiams ir gyvūnams, taip pat žmonėms, gyvenantiems netoli ūkių.

Ekologiškai auginamiems gyvūnams NĖRA duodama antibiotikų, augimo hormonų ar šeriami šalutiniais gyvūniniais produktais. Šeriant gyvulių šalutiniais produktais padidėja karvių proto ligos (GSE) rizika, o naudojant antibiotikus gali atsirasti antibiotikams atsparių bakterijų padermių. Ekologiškai auginamiems gyvūnams paprastai suteikiama daugiau erdvės judėti ir išeiti į lauką, o tai padeda išlaikyti jų sveikatą.

Ekologiška mėsa ir pienas gali būti turtingesni tam tikromis maistinėmis medžiagomis. 2016 m. Europoje atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad tam tikrų maistinių medžiagų, įskaitant omega-3 riebalų rūgštis, kiekis ekologiškoje mėsoje ir piene buvo iki 50 procentų didesnis nei įprastai augintose versijose.

Ekologiškas maistas yra be GMO. Genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) arba genetiškai modifikuoti (GE) maisto produktai yra augalai, kurių DNR buvo pakeista taip, kaip gamtoje ar tradiciniame kryžminimosi metu, dažniausiai siekiant būti atsparūs pesticidams arba gaminti insekticidą.

Turėdama daugiau nei 25 000 licencijuotų konsultantų, „BetterHelp“ turi jūsų poreikius atitinkantį terapeutą. Tai lengva, prieinama ir patogu.

Internetinės terapijos logotipas

Online-Therapy.com yra visas pagalbos priemonių rinkinys, kai jums to reikia pagal jūsų tvarkaraštį. Užsiregistruoti užtrunka vos kelias minutes.

Paauglių konsultavimo logotipas

Teen Counseling yra internetinė terapijos paslauga paaugliams ir jauniems suaugusiems. Susisiekite su savo konsultantu vaizdo įrašu, telefonu ar pokalbių metu.

Ekologiškas maistas, palyginti su vietoje užaugintu maistu

Skirtingai nuo ekologiškų standartų, nėra specifinio „vietinio maisto“ apibrėžimo. Jis gali būti auginamas jūsų vietinėje bendruomenėje, jūsų valstijoje, jūsų regione ar jūsų šalyje. Didelėmis metų dalimis maisto, užauginto šalia namų, paprastai galima rasti tokiose vietose kaip ūkininkų turgus.

Vietoje užauginto maisto nauda

Finansinis: Pinigai lieka vietos ekonomikoje. Daugiau pinigų atitenka ūkininkui, o ne tokiems dalykams kaip rinkodara ir platinimas.

Transportas: Pavyzdžiui, JAV vidutinis atstumas, kurį valgis nukeliauja nuo ūkio iki pietų lėkštės, yra daugiau nei 1500 mylių. Produktai turi būti nuskinti dar neprinokę, o po gabenimo „subrandinti“. Arba maistas yra labai perdirbamas gamyklose, naudojant konservantus, švitinimą ir kitas priemones, kad jis būtų stabilus transportuojant.

Šviežumas: Vietinis maistas nuimamas prinokęs, todėl šviežesnis ir pilnesnis skonio.

Kai kurie smulkūs vietiniai ūkininkai naudoja ekologiškus metodus, bet gali sau leisti tapti sertifikuotais ekologiškais. Apsilankykite ūkininkų turguje ir pasikalbėkite su ūkininkais, kad sužinotumėte, kokius metodus jie naudoja.

GMO supratimas

Šiuo metu vykstančios diskusijos apie GMO poveikį sveikatai ir aplinkai yra prieštaringos. Daugeliu atvejų GMO yra sukurti taip, kad maistiniai augalai būtų atsparūs herbicidams ir (arba) gamintų insekticidą. Pavyzdžiui, didžioji dalis JAV vartojamų saldžiųjų kukurūzų yra genetiškai modifikuoti taip, kad būtų atsparūs herbicidui Roundup ir galėtų gaminti savo insekticidą Bt Toxin.

GMO taip pat dažnai randama JAV pasėliuose, tokiuose kaip sojos pupelės, liucerna, moliūgai, cukinijos, papajos ir rapsai, ir jų yra daugelyje pusryčių dribsnių ir daugelyje mūsų valgomo perdirbto maisto. Jei ant pakuotės sudedamųjų dalių yra kukurūzų sirupas arba sojų lecitinas, tikėtina, kad joje yra GMO.

GMO ir pesticidai

Nuo tada, kai buvo pradėti naudoti GMO, toksiškų herbicidų, tokių kaip Roundup (glifosatas), naudojimas išaugo 15 kartų. Nors Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad glifosatas „tikriausiai yra kancerogeniškas žmonėms“, vis dar kyla ginčų dėl pesticidų naudojimo keliamo pavojaus sveikatai lygio.

Ar GMO saugūs?

Nors JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) ir biotechnologijų įmonės, kuriančios GMO, tvirtina, kad jie yra saugūs, daugelis maisto saugos šalininkų pabrėžia, kad niekada nebuvo atlikta ilgalaikių tyrimų, patvirtinančių GMO naudojimo saugumą, o kai kurie tyrimai su gyvūnais patvirtino. nurodė, kad GMO vartojimas gali pakenkti vidaus organams, sulėtinti smegenų augimą ir sustorėti virškinamąjį traktą.

GMO buvo siejami su padidėjusiu maisto alergenų kiekiu ir virškinimo trakto problemomis žmonėms. Nors daugelis žmonių mano, kad augalo ar gyvūno DNR pakeitimas gali padidinti vėžio riziką, tyrimai iki šiol pasirodė neįtikinami.

Ar ekologiška reiškia be pesticidų?

Kaip minėta pirmiau, vienas iš pagrindinių ekologiško valgymo privalumų yra mažesnis pesticidų kiekis. Tačiau, nepaisant populiarių įsitikinimų, ekologiniai ūkiai naudoja pesticidus. Skirtumas tas, kad jie naudoja tik natūralius pesticidus, o ne sintetinius pesticidus, naudojamus įprastuose komerciniuose ūkiuose. Manoma, kad natūralūs pesticidai yra mažiau toksiški, tačiau buvo nustatyta, kad kai kurie kelia pavojų sveikatai. Be to, jūsų kenksmingų pesticidų poveikis greičiausiai bus mažesnis valgant ekologišką.

Kokia galima pesticidų rizika?

Daugumos iš mūsų organizme daugėja pesticidų poveikio dėl daugelio metų poveikio. Ši cheminė „kūno našta“, kaip mediciniškai žinoma, gali sukelti sveikatos problemų, tokių kaip galvos skausmas, apsigimimai ir papildoma įtampa susilpnėjusiai imuninei sistemai.

Kai kurie tyrimai parodė, kad pesticidų naudojimas net mažomis dozėmis gali padidinti tam tikrų vėžio formų rizikąpavyzdžiui, leukemija, limfoma, smegenų augliai, krūties vėžys ir prostatos vėžys.

Vaikai ir vaisiai yra labiausiai pažeidžiami pesticidų poveikio, nes jų imuninė sistema, kūnai ir smegenys vis dar vystosi. Poveikis ankstyvame amžiuje gali sukelti vystymosi vėlavimą, elgesio sutrikimus, autizmą, imuninės sistemos pažeidimus ir motorinės funkcijos sutrikimus.

Nėščios moterys yra labiau pažeidžiamos dėl papildomo streso, pesticidai dedami ant jų jau apmokestintų organų. Be to, pesticidai gali būti perduodami iš motinos vaikui gimdoje, taip pat per motinos pieną.

Plačiai naudojamas…