Ar reikia lupti pievagrybius?

Nepriklausomai nuo to, ar ruošiate krembriulėles grybų rizotui, portobelius grybų mėsainiui, ar smulkinate ūmėdes veganiškai carne asadai, grybai yra skanūs ir universalūs grybai, kuriuos galima lengvai pridėti ar pakeisti įvairiausiuose patiekaluose. Nesvarbu, ar jie būtų troškinami ir naudojami kaip garnyras, ar įdaryti ir patiekiami kaip garnyras, grybai yra neutralios paletės ir kempinės konsistencijos, todėl lengvai priims bet kokius mėgstamus prieskonius ar marinatus.

Tačiau jei esate įpratę grybus lupti, “sklandžiai” gali būti ne pirmas žodis, apie kurį pagalvojate gamindami su jais. Be abejo, tokia mintis kyla ne be pagrindo – juk žmonės nulupa daugybę kitų daržovių, tad kodėl turėtų būti kitaip, kai kalbama apie grybus? Tiesa ta, kad grybų lupimas yra nereikalingas veiksmas, dėl kurio gaištate laiką ir švaistote maistą (via Foodiosity, My Food Book).

Tiesa apie grybus

Taigi dabar tikriausiai svarstote, kaip apskritai reikėtų valyti grybus, atsižvelgiant į tai, kad apie lupimą ir skalavimą negali būti nė kalbos. Pasak Joseph Rizza, “Prime & Provisions” vyriausiojo virėjo, geriausias būdas valyti parduotuvėje rastus grybus – patrinti juos sausu skudurėliu arba popieriniu rankšluosčiu (per Allrecipes). Taip yra todėl, kad tokios grybų rūšys, kaip portobelos, pievagrybiai, kreminiai ir visi kiti, kuriuos rasite supakuotus parduotuvėje, auginami specialiame termiškai apdorotame purve, kuriame ne tik nėra augalų ligų sukėlėjų, bet jis yra drėgnas ir lengvai pašalinamas.

Šis valymo būdas taip pat padeda išvengti minėtos vandens absorbcijos problemos, dėl kurios grybai neišvengiamai būna neryškūs ir gleivėti. Vis dėlto, jei jūsų grybai ypač nešvarūs arba augo laukinėje gamtoje, galite juos nuplauti. Tik įsitikinkite, kad prieš ruošdami maistą juos kruopščiai išdžiovinsite.