sveika mityba
Mes visi mėgstame pusgaminį, tačiau vienas iš paprasčiausių būdų pagerinti savo sveikatą yra gaminti daugiau naminių patiekalų. Štai kaip pradėti.
Maisto gaminimo namuose privalumai
Nesvarbu, ar gyvenate vienas, ar esate užsiėmę tėvai, rasti laiko ir jėgų naminiams patiekalams ruošti gali atrodyti nelengva užduotis. Įtemptos dienos pabaigoje pavalgyti arba užsisakyti maistą gali atrodyti greičiausias ir paprasčiausias pasirinkimas. Tačiau patogumas ir perdirbtas maistas gali labai pakenkti jūsų nuotaikai ir sveikatai.
Patogiame maiste paprastai yra daug cheminių priedų, hormonų, cukraus, druskos, nesveikų riebalų ir kalorijų., visa tai gali neigiamai paveikti jūsų smegenis ir pasaulėžiūrą. Dėl to galite jaustis pavargę, išsipūtę ir irzlūs bei sustiprinti depresijos, streso ir nerimo simptomus.
Restoranai dažnai patiekia daugiau maisto nei turėtumėte valgyti. Daugelis restoranų tiekia porcijas, kurios yra du ar tris kartus didesnės nei rekomenduojamos mitybos rekomendacijos. Tai skatina valgyti daugiau nei valgytumėte namuose, o tai neigiamai veikia juosmenį, kraujospūdį ir diabeto riziką.
Kai gaminate maistą patys, galite labiau kontroliuoti ingredientus. Gamindami patys galite užtikrinti, kad jūs ir jūsų šeima valgys šviežią, visavertį maistą. Tai gali padėti atrodyti ir jaustis sveikiau, padidinti savo energiją, stabilizuoti svorį ir nuotaiką, pagerinti miegą ir atsparumą stresui.
Maisto gaminimas namuose neturi būti sudėtingas. Sveikos mitybos kertinis akmuo – valgyti maistą, kuris būtų kuo panašesnis į tai, kaip jį gamino gamta. Tai reiškia, kad perdirbtą maistą, kai tik įmanoma, reikia pakeisti tikru maistu ir valgyti daug daržovių bei sveikų baltymų šaltinių. Tai nereiškia, kad turite valandų valandas praleisti virtuvėje derindami šimtus skirtingų ingredientų ar vergiškai sekdami įmantrius receptus. Tiesą sakant, paprasti patiekalai dažnai būna patys skaniausi.
Maisto gaminimas namuose gali užtrukti net mažiau laiko nei valgymas lauke. Yra daugybė greitų, paprastų ir sveikų patiekalų, kuriuos galite paruošti namuose per trumpesnį laiką, nei užtrunka keliaujant į restoraną ar laukiant pristatymo.
Maisto gaminimas namuose taip pat yra puikus būdas praleisti laiką su kitais– Ir jūs neprivalote būti patyręs virėjas. Nepriklausomai nuo jūsų, kaip virėjo, sugebėjimų ar patirties, galite išmokti paruošti greitus ir sveikus patiekalus, kurie gali turėti realios naudos jūsų psichinei ir fizinei sveikatai.
Maisto gaminimo namuose privalumai |
Nauda sveikatai |
Sveikų patiekalų ruošimas namuose gali palaikyti jūsų imuninę sistemą ir sumažinti ligų, tokių kaip širdies ligos, vėžys, aukštas kraujospūdis ir diabetas, riziką. |
Tai gali suteikti jums daugiau energijos, pagerinti nakties miegą ir padėti geriau valdyti sveikatos problemas. |
Moterims sveiko maisto gaminimas gali padėti sumažinti PMS ir menopauzės simptomus bei padidinti vaisingumą. |
Jei laikotės specialios dietos arba bandote numesti svorio, ruošdami maistą patiems galėsite geriau kontroliuoti ingredientus ir porcijų dydį, todėl galėsite geriau kontroliuoti savo svorį arba susidoroti su alergija maistui. |
Saugiai tvarkydami maistą, kai gaminate maistą namuose, mažesnė tikimybė susirgti per maistą plintančiomis ligomis. |
Maisto gaminimas namuose gali paryškinti protą, kovoti su pažinimo nuosmukiu ir sumažinti Alzheimerio ligos riziką. |
Tai gali stabilizuoti vaikų energiją ir padėti jiems augti sveikais, pasitikinčiais suaugusiais. |
Emocinė ir socialinė nauda |
Paprastas gaminimo namuose procesas gali sustiprinti ir pagerinti jūsų nuotaiką bei savigarbą. |
Laikas nuo įtempto grafiko gaminant maistą taip pat gali būti puikus streso mažinimas. |
Net ir paprastų patiekalų ruošimas namuose gali būti kūrybingas. |
Laikantis sveikų, naminių patiekalų, gali padidėti jūsų atsparumas stresui, nerimui ir depresijai bei jūsų nuotaika ir perspektyvos. |
Maisto gaminimas ir valgymas su šeima yra puikus būdas užmegzti ryšį su savo artimaisiais. |
Pakviesdami prisijungti draugus galite išplėsti savo socialinį ratą, o tai gali sumažinti stresą. |
Valgydami visavertį maistą galite netgi suteikti jūsų gyvenimui džiaugsmo. Kai jūsų kūnas jaučiasi sveikesnis, jaučiatės laimingesni – tiek vidumi, tiek išore. |
Tyrimai taip pat parodė, kad kai reguliariai ruošiate naminius patiekalus, taip pat yra didesnė tikimybė, kad pasirinksite sveikiau, kai valgote lauke. Kitaip tariant, sveikas maistas gali tapti įpročiu.
Turėdama daugiau nei 25 000 licencijuotų konsultantų, „BetterHelp“ turi jūsų poreikius atitinkantį terapeutą. Tai lengva, prieinama ir patogu.
Online-Therapy.com yra visas pagalbos priemonių rinkinys, kai jums to reikia pagal jūsų tvarkaraštį. Užsiregistruoti užtrunka vos kelias minutes.
Teen Counseling yra internetinė terapijos paslauga paaugliams ir jauniems suaugusiems. Susisiekite su savo konsultantu vaizdo įrašu, telefonu ar pokalbių metu.
Malonumai dalintis naminiu maistu
Maistas suartina žmones, o gaminimas namuose yra puikus būdas suburti šeimą prie valgomojo stalo. Visi mėgsta naminį maistą – net ir nuotaikingi paaugliai ar išrankūs valgytojai. O jei gyveni vienas, tai nereiškia, kad turi gaminti ar valgyti vienas. Dalijimasis maistu su kitais yra puikus būdas išplėsti savo socialinį tinklą. Sulaukę dėkingų atsiliepimų apie kažkam paruoštą patiekalą, taip pat galite padidinti jūsų savigarbą.
Padarykite valgio laiką socialine patirtimi. Paprastas pokalbis su draugu ar mylimu žmogumi prie pietų stalo gali suvaidinti svarbų vaidmenį mažinant stresą ir pakeliant nuotaiką. Suburkite šeimą ir sužinokite apie vienas kito kasdienį gyvenimą. Jei gyvenate vienas, pakvieskite draugą, bendradarbį ar kaimyną.
Išjunkite ekranus. Pailsėkite prie televizoriaus, išjunkite telefoną ir venkite kitų trukdžių, kad turėtumėte realią galimybę susisiekti su asmeniu, su kuriuo valgote. Vengdami ekranų ir valgydami kartu su kitais, taip pat padėsite išvengti beprotiško persivalgymo.
Virkite kartu su kitais. Pakvieskite savo sutuoktinį, kambario draugą ar draugą pasidalyti apsipirkimo ir maisto gaminimo pareigomis – pavyzdžiui, vienas ruošia patiekalą, kitas – desertą. Maisto gaminimas su kitais gali būti įdomus būdas pagilinti santykius, o padaliję išlaidas gali atpigti jums abiem.
Įveikti maisto gaminimo namuose kliūtis
Nepaisant visų privalumų, daugelis iš mūsų vis dar mano, kad patiekalų ruošimas yra darbas, kuriam neturime laiko, arba tai, kas tinka tik patyrusiems virėjams. Galbūt jau bandėte gaminti maistą ir jums nepatiko galutinis rezultatas, o gal jūsų vaikai tiesiog renkasi maistą išsinešti?
Maisto gaminimo namuose kliūčių įveikimas dažnai prasideda keičiant požiūrį į valgio ruošimą ar virtuvėje praleistą laiką. Kai kurios dažniausios priežastys, kodėl negaminame namuose, ir ką su jomis daryti, yra šios:
1 kliūtis: “Aš neturiu laiko gaminti.”
Žinoma, apsipirkimas, ingredientų pjaustymas, maisto gaminimas ir po to valymas gali užtrukti. Tačiau yra daugybė būdų, kaip pagreitinti procesą:
- Pirkite internetu ir visi ingredientai bus pristatyti į jūsų duris.
- Įtraukite savo šeimą. Susitarkite su savo sutuoktiniu ar kambario draugu apsipirkimo ir valymo pareigas.
- Dalį pasiruošimo darbų atlikite iš anksto. Supjaustykite daržoves savaitgalį, kai esate mažiau prislėgtas, pavyzdžiui, kad sumažintumėte galutinį gaminimo laiką.
- Naudokite šviežius ingredientus. Salotos ir žalio maisto receptai gali užtrukti vos kelias minutes.
- Maisto gaminimą žiūrėkite kaip į malonią, atpalaiduojančią patirtį, o ne į darbą – tai neatrodys beveik tiek daug laiko.
2: „Pigiau valgyti greitą maistą“.
Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad valgyti greito maisto restorane yra pigiau nei pasigaminti naminio patiekalo. Bet taip būna retai. Vašingtono universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos tyrimas atskleidė, kad žmonės, gaminantys maistą namuose, paprastai laikosi sveikesnės mitybos be didesnės išlaidos maistui. Kitas tyrimas parodė, kad dažnai namuose dirbantys virėjai maistui išleisdavo apie 60 USD per mėnesį mažiau nei tie, kurie valgo dažniau.
3: „Esu per pavargęs, kad galėčiau gaminti maistą pasibaigus įtemptai dienai“.
Norint sukurti sveiką maistą, nereikia didelių pastangų.
- Ryte į lėtą viryklę įdėję mėsos ir daržovių galėsite vakare paragauti karšto maisto, minimaliai pasiruošę ir mažai valydami.
- Valgykite dideliais kiekiais, o likučius užšaldykite atskiromis porcijomis, kad galėtumėte valgyti, kai neturite laiko ar energijos gaminti.
- Kartą per savaitę gamindami pagrindinius baltymus, tokius kaip vištienos kepsnys ar lėtai virta kalakutienos krūtinėlė, galite naudoti mėsą greitai ir lengvai paruošti maistą per savaitę, pavyzdžiui, sriubą, salotas, sumuštinius, buritus ar makaronų patiekalus.
4: „Aš nežinau, kaip gaminti“
Jei jus gąsdina galimybė pasigaminti naminio patiekalo, svarbu atminti, kad gaminimas nėra tikslus…